Dyrt att äta renkött i Norge

Sameradions prisgranskning i Sápmi visar att det är stora skillnader på renskav. Konsumenterna i Norge får betala mycket mer för köttet än dom i Sverige och Finland.

Christer Fridberg är SSR:s renköttsförsäljare, och han tycker synd om norrmännen.
Det Christer Fridberg menar är Norges införande av strafftullar för nästan tre år sedan på renkött.
Drygt 40 kronor per kilo. Och det innebär att det inte lönar sig för svenska renägare att exportera till Norge men också att Norge kan hålla ett högre renköttspris i och med att dom slipper konkurrans. Dom som får betala är kunderna i Norge.

Betalar mer
Men det innebär också att norska renägare får mer för renköttet - men inte lika bra priser som dom borde - enligt sameradions undersökning.
I Sverige har renägarna fått 41 kr kilot - renägare i Norge har fått 50 kr. Det är 22 procent mer i avkastning - men konsumenterna i Karasjok måste betala dubbelt så mycket för renskaven än de i Jokkmokk och i Rovaniemi.

Vill ha kvar strafftull
Norska renägares landsförbundets (NRL) ordförande är Aslak J Eira. Han deltog i ett möte i måndags där norska importnämnden diskuterade att slopa strafftullarna för renkött. Norska samerna och köttbranschen sa nej till det. Eira tycker att tullarna behövs eftersom dom säkrar norska renskötarnas högre inkomster som dyrare skotrar och bensin.

Strafftullar gynnar inte konsumenten
Det här är något som inte gynnar konsumenterna säger Christer Fridberg.
 - För konsumenten är det alltid bättre att det finns konkurrens, som pressar priserna. Och att man inte genom att stänga gränsen, håller uppe en prisnivå. Det innebär också att, är prisnivån rätt, så kommer konsumtionen att öka. Det ser vi i Sverige på konsumtionen av gris- och nötkött som har ökat mycket kraftigt sedan Sverige gick in i EU, säger Christer Fridberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".