Lars-Jonas Johansson

Jakt och fiskeutredningen värdelös, menar sametingspolitiker

Partiet samernas sametingsledamot Lars Jonas Johansson dömer ut Sören Ekströms jakt- och fiskerättsutredning.
 - Vi måste städa framför egen dörr först, säger Johansson.

Lars Jonas Johansson, från Tärnaby, menar att jakt- och fiskerättsutredningen är värdelös i dagsläget.
 - Jag tycker man kan stoppa den i papperskorgen, i den form den verkar ta sig idag, säger han.
Enligt förslagen i jakt- och fiskerättsutredningen ska all jakt och fiske förvaltas av lokala samverkansföreningar som ansvarar för sitt eget jaktområde. I föreningarna ska ingå markägare, staten och samebymedlemmar och ovanför odlingsgränsen ska samebymedlemmarna tillfärsäkras hälften av styrelseposterna.

Vill först klarlägga samisk rätt
Lars Jonas Johansson är kritisk mot att samer utanför samebyarna blir helt lottlösa i det här förslaget, såvida man inte är markägare vill säga. Johansson menar att alla rättigheter knyts till samebykollektivet på det här sättet.
 - Vi borde först städa framför egen dörr och klarlägga den samiska rätten så att den tillfaller hela det samiska folket.

Ganska nöjd
Sara Larsson från partiet min geaidnu säger att hennes grundinställning är att samerna äger marken och hon är i motsats till Lars Jonas Johansson ganska nöjd med utredningens förslag. Sara Larsson menar att det känns som om man på det här sättet har erkänt samernas starka rätt och att den är jämställd med markägarnas rätt att upplåta sin egen jakt.
 - Sedan är jag givetvis besviken på att vi inte fick egen majoritet i de här grupperna.
Du säger att man har erkänt samernas starka rätt, men man har ju faktiskt bara erkänt samebymedlemmarnas rättigheter.
 - Det är sant och är det så att man inte öppnar samebyarna för alla samer så är ju den här utredningen värdelös.

”Skydda rennäringen”
Sara Larsson håller inte med Lars Jonas Johansson om att man först måste klara ut den samiska rätten samer emellan innan en sådan här utredning föreslår jaktförvaltning och maktfördelning gällande rättigheterna.
 - Processerna måste ju föras parallellt, det handlar ju också om att skydda rennäringen och det kan vi ju inte vänta med, säger Sara Larsson som anser att rennäringen i och med förslaget får ett starkare skydd och mer att säga till om.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".