Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat igår kl 17.16)

Ny utredare för statens rovdjurspolitik utsedd

Publicerat fredag 20 januari 2006 kl 08.35

Det blir den förre LRF-ordföranden Hans Jonsson som får regeringens uppdrag att analysera och utreda dagens rovdjurspolitik. Och en ny jaktförordning ska ge rätt att döda rovdjur för att skydda tamdjur. Det beslutade regeringen idag.

Regeringen meddelade idag vid en presskonferens att förre LRF-ordföranden, Hans Jonsson, får regeringens uppdrag att analysera och utreda dagens rovdjurspolitik idag.
I direktiven ingår bland annat att analysera ersättningsnivåer och regelverk för rovdjursförekomst i renskötselområdet.
Jonsson ska också se över rovdjursförvaltningens organisation samt analysera vad man ska göra för att uppnå riksdagens miniminivåer för rovdjursstammarna.

Ny jaktförordningen ger rätt att döda rovdjur
Regeringen beslutade idag om ändringar i paragraf 28 i jaktförordningen. Nu ska tamdjursägare eller den som har ägarens uppdrag få rätt att i försvar av tamdjur döda ett rovdjur som kommit in i ett hägn.
Förslaget till förändring av jaktförordningen presenterades i höstas och efter att remissinstanserna ställt sig positiva till ändringen så genomför nu regeringen ändringen av jaktförordningens 28:e paragraf. Den nya förordningen börjar gälla den 1 mars.
 - Det var inte en dag för tidigt att vi kom fram till detta beslut. Jag är väldigt glad att det kan presenteras idag, det har varit svåra frågor att lösa, säger jordbruksminister Ann-Christin Nykvist.

Avsevärd förändring
Den idag beslutade lydelsen i jaktförordningen innebär en avsevärd förändring jämfört med den nuvarande paragrafen. Kravet som fanns i den gamla lydelsen av förordningen att rovdjuret redan ska ha angripit ett tamdjur försvinner. Inom inhägnat område kommer det nu att räcka med att det finns skälig anledning att befara att rovdjuret ska anfalla tamdjuren och att jägaren försökt skrämma rovdjuret för att det ska kunna dödas. Utanför inhägnat område gäller samma regler som tidigare, då kan rovdjuret endast dödas direkt efter att det angripit ett tamdjur.

Skydd av jakthundar
Nu fortsätter regeringskansliet arbetet med den del av förordningstexten som rör situationer när t ex en varg anfaller en fritt strövande jakthund eller fäbobrukets djur.
 - Vi utlovade att inleda försök med regionalt inflytande och vi har sagt att vi ska arbeta för att hitta ett rättssäkert sätt att skydda även jakthundar och fäbobrukets djur. Formerna för försöket avser vi att presentera inom kort och det ska genomföras i särskilt rovdjurstäta områden. Försöket ska givetvis bli föremål för en noggrann uppföljning och utvärdering, säger Ann-Christin Nykvist. En ny bestämmelse (36 a §) införs också i jaktförordningen. Den innebär att ett rovdjur som skjutits inte får flyttas utan tillstånd av polismyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".