Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Lars Wilhelm Svonni

Kräver större inflytande för sametinget i jaktförvaltningen

Sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer är kritisk mot att sametinget lämnas utanför när det gäller förvaltningen av jakten och fisket. - Sametinget måste få en betydande roll i förvaltningen, menar Baer.

Lokal jakt- och fiskeförvaltning genom samverkansföreningar, det föreslår jakt och fiskeutredningen. Staten, markägare och samebymedlemmar ska ingå i föreningarnas styrelser. Fyra från samebyarna och fyra från staten och markägarna och tillsammans ska dessa välja ytterligare en som ordförande - med andra ord nio ledamöter.

Tillsynsmyndighet
I det här systemet ska länsstyrelsen vara tillsynsmyndighet. Om man inte kan enas om ordförande så bestämmer länsstyrelsen. Länsstyrelsen ska också godkänna samverkansföreningarnas planer på hur man ska sköta jakten och fisket. Med andra ord kommer länsstyrelsen fortfarande ha den avgörande makten över jakten och fisket.
 - Det ser ut som om staten vill ha på sig både hängslen och bälte för att fortsättningsvis ha kontrollen, säger sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer.

Norsk modell
I Norge är sametinget tillsynsmyndighet i markförvaltningen genom finnmarkslagen. Ett exempel som man bör följa i Sverige, menar Baer.
 - Det är min ambition att sametinget måste få en roll här framöver sedan får man ju hoppas att Sveriges riksdag och regering är lika villig att kompromissa som norska stortinget.

”Dåligt av utredaren”
I likhet med Baer menar Lars Wilhelm Svonni från partiet samerna att sametinget måste få ett avgörande inflytande.
 - Jag skulle vilja se ett förslag där sametinget hade kunnat vara rösten om man är oense, då hade jag kunnat acceptera långa stycken av utredningen, säger Svonni. Svonni menar att förslaget som det är nu innebär att det är statsmakten som kontrollerar händelseutvecklingen när det gäller jakten och fisket.
 - Jag tycker det är dåligt av utredaren att inte våga föreslå något som innebär att vi för första gången får någonting att säga till om, avslutar Svonni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".