Tar inte domen speciellt allvarligt

Umeå Tingsrätt meddelar Nordmalingsdomen idag klockan elva, där antingen 120 markägare eller tre samebyar är vinnare. Det är inget bonden och markägaren Ingvar Häggström i Nordmaling ser fram emot.
- Hur det än går så blir det förlust. Jag tar inte domen speciellt allvarligt, säger han.

1998 stämde drygt 120 markägare i västerbottenskusten de tre västerbottenssamebyarna Vapsten, Umbyn och Ran. Markägarn anser att samebyarna inte har rätt att beta sina renar där. Samebyarna menar att de har den här rätten och att den är historiskt grundad på så kallad sedvana.
Omvänd bevisbörda
Det vanliga i en rättegång är att den som påstår någonting måste bevisa att det är så - exempelvis om någon köpt en skoter måste hon bevisa att hon är ägare av den. I det här fallet är det dock inte så. Markägarna behöver inte bevisa att de har rätt. Det här eftersom markägarna påstår att det inte existerar någon renbetesrätt och då faller bevisbördan på sambyarna. Det kallas för en omvänd bevisbörda.
 - Det är fel att bevisbördan ligger på oss. Den borde istället ha legat på markägarna, säger Liecelott Omma i Vapsten sameby. Hon berättar att hon inte sovit gott de sista nätterna inför domen och att hon varje dag, sedan rättegången avslutades, tänkt på hur det kommer att gå.

Vid vinst blir det förlust
Lika nervös är inte bonden Ingvar Häggström i Nordmalings kommun.
 - Det är ingenting jag oroar mig för och inget jag går och gläder mig över. Jag är ganska luttrad vid det här laget så jag tar det inte speciellt allvarligt. Hur det än går så blir det förlust. För vinner vi blir det en förlust samtidigt, för rättegång är ingenting man önskar, säger Häggström.

Det måste räcka
I Sju år hade samebyarna samlat bevis för att renbetesrätten existerar innan den sju veckor långa rättegången som ägde rum i höst. Liecelott Omma hoppas att det räcker.
 - Vi har försökt bevisa sanningen och det måste ju räcka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".