Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fredagens Dom anses principiellt viktig. Foto: Peter Öberg/SR.

Samebyarna vann Nordmalingmålet

Samebyarna har vunnit Nordmalingsmålet. Idag meddelade en enig tingsrätt i Umeå att det är fritt fram för renbete i Nordmalings kommun.

Umeå tingsrätt var välbesökt när domen kom. Det blev både glädjeyttringar och kritik. En av de berörda kvinnorna, Inger Ann Omma, ringde på sin mobiltelefon till anhöriga.
 – Vet du, Samuel, vi vann! Jo, vi gjorde det, vi vann. Säg det till pappa!
Markägarna har ifrågasatt renägarnas rätt att låta sina djur beta på deras mark. Dagens dom ger samebyarna rätt. Det här var den tredje rättegången om renägande samers rätt att låta sina djur utnyttja andras mark för bete.

Ont om dokument
Renägarna har hävdat att de har rätt att låta renarna beta på privat mark i Nordmaling, och menar att detta gjorts av urminnes hävd. Men detta har varit svårt att bevisa. Bevisbördan har nämligen legat på renägarna.  Det är ont om historiska dokument som styrker deras rätt. Men Umeå tingsrätt anser att det har lämnats åtskilliga uppgifter om renskötsel i Nordmaling, som med frekvens och omfattning överstiger vad fastighetsägarna har vitsordat. 

Skog skadas
Markägarna å sin sida har stått maktlösa och sett hur renhjordarna gått hårt åt deras skogsplanteringar.  Markägarna hävdar att det inte finns några dokument som styrker den urminnes hävden, och att det inte har förekommit renbete i Nordmaling förrän i modern tid.  
Bert Hägglund är en av markägarna som berörs av fredagens dom.
 – Det är väldigt märkligt, tycker vi. Vi känner inte till att det har varit någon renskötsel hör förrän man började bila ner renar på 1970-talet. Det verkar som om det har gett gott intryck på rätten och att de anser att man tydligen ska kunna fortsätta med det, säger Bert Hägglund. (Peter Öberg SR)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".