Malå sameby begär samtalsvärd

Malå sameby begär nu en samtalsvärd för att komma överens med markägare om skadeersättning efter att renar varit och betat på åkermark.

Nordost om Lillomträsk i norra Västerbotten ligger en åkerplätt på ungefär en hektar.  Där har alltså renar från Malå sameby betat. Markägaren har rätt till ersättning för utebliven skörd på grund av betesskadorna.
Vi har inte fått tag på markägaren men enligt Malå samebys ordförande Jonas Larsson vill markägaren ha 10.500 kronor i ersättning. Men Malå sameby tycker att det är för mycket och vill bara betala hälften så mycket.
 - Vi har konstaterat att renar har varit där men vi tycker att ersättningsanspråket är för högt, säger Jonas Larsson.

Konfliktlösning
Sedan 2003 finns möjligheten att via länsstyrelsen ansöka om hjälp med en så kallad samtalsvärd vid sådana här fall då man inte kommer överens. Om samtalsvärden inte lyckas ena parterna så kan man gå vidare och få hjälp av en medlare som beslutas av jordbruksverket.
Den här konfliktslösningsmodellen har tagits fram i samarbete mellan jordbruksverket, sametinget, länsstyrelserna, LRF, Samernas Riksförbund och Renägarförbundet. Syftet är att parterna ska slippa gå till domstol.
 - Jag tror det är en bra idé, för har man konflikt så ska man kunna få någon utifrån som har en annan synvinkel och kan bedöma det på ett neutralt sätt, säger Jonas Larsson.

Två värdar
För hela renskötselområdet är det utsett två fasta samtalsvärdar, Runar Frohm och Karin Israelsson.
Bägge två är från Västerbotten och står beredda att rycka in vid behov, vem som helst av parterna kan välja att ansöka om hjälp med en samtalsvärd.
Jonas Larsson tror att en samtalsvärd kan tillföra mycket i en diskussion.
 - Man kanske får en annan syn på hur den andra tänker.

Söker godaste betet
Renbetning på åkermark är ett problem som har stötts och blötts länge, framförallt i Västerbotten där det där det finns mycket åkermark. Det här har lett till att det nu alltså finns en konfliktlösningsmodell. Jonas Larsson berättar att Malå sameby inte har så stora problem med att hålla renarna från åkermark men det är vissa områden som är återkommande problematiska från år till år.  
 - Vi provar åtgärda men renarna har ju ett eget liv och går ju dit där det är som godast bete.

Undvika domstol
Gällande det nu aktuella området norr om Lillomträsk så hoppas Jonas Larsson att samebyn ska kunna enas med markägaren gällande ersättningssumman. Larsson säger att samebyn är beredd att gå vidare och begära en medlare från jordbruksverket om samtalsvärden skulle misslyckas. Allt för att undvika domstol. 
  - Det ska väl inte gå så långt, jag tycker man ska kunna komma överens för vi ska ju leva tillsammans allihop och vi måste ju kunna hälsa på varandra sedan också när vi träffas, avslutar Jonas Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".