SVL säger nej till samisk riksidrottsanläggning

Samiska idrottsförbundet, SVL, kommer inte att arbeta för en samisk riksidrottsanläggning. Det beslutet togs vid förbundets styrelsemöte i Kiruna i helgen.

En samisk riksidrottsanläggning var alltså en av frågorna vid helgens styrelsemöte i Kiruna.
 - Vi vill profilera vår idrott överallt i Sápmi och vi vill varken exkludera eller segregera någon samisk idrott och vi ska inte heller göra det med någon särskild idrottsanläggning, säger Petter Asbjörn Balto, ordförande för SVL.

Inget behov
En samisk riksidrottsanläggning för exempelvis lassokastning, renkappkörning, skidor och fotboll ser alltså inte det samiska idrottsförbundet som någon nödvändighet.

Enligt Petter Asbjörn Balto finns det ett behov av idrottsanläggningar i hela Sápmi och menar att SVL därför moraliskt stöttar alla initiativ till att bygga idrottsanläggningar till förmån för samisk idrott.
Men en enda central samisk riksidrottsanläggning menar man sänder ut fel signaler. 

Fotbollen säger nej
Balto hänvisar bland annat till det samiska fotbollsförbundet som tidigare sagt att man inte ställer sig bakom en samiskt riksidrottsanläggning med motiveringen att dom inte vill se en sådan centralisering av fotbollen.
 - Dom säger också att om vi etablerar en fast anläggning så ger vi en signal till alla andra samiska områden att någon är vald till nackdel för andra. Det vill inte fotbollen ha och den synen har även styrelsen för det samiska idrottsförbundet. Vi ska inte gå in för att ha en bestämd och centraliserande idrottsanläggning, avslutar Balto.

Idrottskalender 2006

10-12 mars: Innebandytmästerskap Malmberget
18-19 mars: Fotbollsting Kautokeino
14-16 april: Vinter-SM Enare
16-18 juni: Sommar-SM Skånland
14-16 juli: SM-fotboll Gällivare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".