Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inga lagförändringar vid stadsflytt

Stora delar av Kiruna och Malmbergets bebyggelse, vägar och järnvägar måste flyttas när LKAB:s gruvor breder ut sig långt nere i underjorden. Trots att förändringarna måste ske under stor tidspress är det inte aktuellt att luckra upp gällande lagar och förordningar. Det framgår av en rapport som regeringens speciella arbetsgrupp presenterade på måndagen.

Arbetsgruppen har undersökt vad de stora investeringarna i nya så kallade huvudnivåer och i nya pelletsverk får för konsekvenser för alla berörda myndigheter och kommuner som ska planlägga och utforma en samhällsförändring som saknar motstycke i Sverige.

Stor tidspress
Den stora frågan om hur allt ska betalas får inget svar.
Men gruvbolaget LKAB får räkna med att som hittills stå för kostnader som markinlösen och flytt av bostadsområden.

Myndigheterna lär i så stor utsträckning som möjligt få klara sina kostnader inom budget och regeringen lär också få ta ställning till begäran om ett antal extra anslag från berörda myndigheter.

Tidspressen är enormt stor. De markskador som uppstår successivt när gruvorna utvidgas medför en säkerhetsrisk för byggnader och anläggningar som befinner sig i sprickzonen.

Tidsaspekten är kritisk, av ekonomiska skäl eftersom gruvbrytningen är viktig för såväl LKAB:s ekonomi som för utvecklingen i Kiruna och Gällivare/Malmberget.

Att planera för en ny järnvägssträckning är något som i normala fall tar minst tio år. Men senast om sju år måste järnvägen i Kiruna ha en ny sträckning - annars hotas LKAB:s expansionsplaner.

Snabb lösning av motstående intressen
Arbetsgruppen betonar i sin rapport att alla berörda instanser har ett stort ansvar för att handläggningen av alla ärenden sker så snabbt som möjligt.

En förutsättning för detta är bland annat att känsliga frågor inte sopas under mattan, utan att alla motstående intressen lyfts fram så tidigt som möjligt i processen så att eventuella missförstånd och oklarheter kan redas ut så tidigt som möjligt.

Det är också viktigt att alla beslut där motstående intressen vägts in redovisas så att det klart framgår vilka avvägningar som gjorts när besluten fattas.

Enligt arbetsgruppen har LKAB ett stort ansvar för att handläggningen ska ske så snabbt som möjligt genom att lämna ett så utförligt material som möjligt i sina ansökningar i den omfattande plan- och miljötillståndsprövning som kommer att ske. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".