Anders Kråik

Radio och TV anmäls av sametinget

Lars-Anders Baer, Sametingets styrelseordförande och Anders Kråik, vice styrelseordförande angriper orättvisorna i public service och anmäler SVT, SR och UR för avtalsbrott och diskriminering.

Nu får SVT, SR och UR stå till svars inför granskningsnämnden för radio och TV för brister i de samiska programmen.

Det är sametingets politiska ledare som i en mycket kritiskt hållen och bred anmälan riktar blickpunkten mot publicservicebolagens diskriminerande hållning mot minoriteter i allmänhet och samisk programverksamhet i synnerhet.
 - Publicservicebolagens ledargarnityr i Stockholm verkar inte veta vad urfolk är och inte orkar de ta reda på det heller. Resultatet och hantering av frågan blir därefter, säger Anders Kråik.

Tappat tålamodet
Sametinget har upprepade gånger vänt sig till kulturdepartementet och publicservicebolagen under årens lopp utan att det har gett nämnvärda resultat i den samiska programverksamheten.

Den senaste brevväxlingen har fått sametingets ledarduo att tappa tålamodet.

Sveriges Radio och Utbildningsradion måste även de som SVT, stå till svars för brister i den samiska programverksamheten.

SVT angrips hårdast
Hårdast kritik får SVT. SVT har i brev till Sametinget bekräftat att de dragit ner de samiska programmen med 8,5 timmar 2006 med omedelbar konsekvens för personalen på den samiskspråkiga enheten SVT-Sápmi i Kiruna. 
  - Men det stämmer inte. Vi satsar på samisk TV men det tar tid att utveckla samiska program, säger Johan Lindén, samhällschef på SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".