Älginventering möter hård kritik

Med stöd av älginventering larmar forskare om katatrofal älgbrist i Västerbottens fjällområden. Men Per Mikael Jonsson, älgjägare från Ammarnäs, tycker det är överdrivet och han är kritisk till inventeringsmetoden.

SLU forskaren Eric Andersson har i forskningsprojektet ÄlgiMittskandia inventerat älg på bägge sidor om svensk-norska gränsen. Vi har inte lyckats nå Andersson men i lokaltidningarna i Västerbotten säger han stammen är så svag att jägarna borde överväga att avstå från jakt under några år.

I kust och inlandsområdet finns upp emot 12 älgar per 1000 hektar, men i det västra fjällområdet fanns det bara 2 älgar per 1000 hektar när inventeringen gjordes i december i fjol:

Ifrågasätts
Per Mikael Jonsson är medlem i Rans sameby och jagar älg i Ammarnäsområdet.

Det är just där som älgforskaren Eric Andersson menar att läget är mest kritiskt, men Per Mikael Jonsson har en annan bild.
 - Vansinnigt. De har de inventerat under den tid närälgarna har flyttat nere från fjället. Det fattar vilken människa som helst att älgarna farit. Otroligt att de kan dra sådana slutsatser, säger Jonsson.

- I höstas sköt jag tre älgar men jag lämnade kvar flera älgar, säger Jonsson.

Ingen hjälp
Per Mikael Jonsson har inte fått nån fråga om att hjälpa till med inventeringar och det tycker han är märkligt.

- Vi jagar och lever där och kan nästan säga vilka älgar som går där och det konstigt att de inte utnyttjar sådana kunskaper, säger han.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".