Kommunbeslut sätter nya käppar i hjulet för samebyar

Kommunens beslut att ta bort rennäringens riksintressen från översiktsplanen i Härjedalen blir ytterligare en käpp i hjulet för förhandlingarna om vinterbetet.

Miljö- och Byggnämndens ordförande Gottfrid Jonsson har tidigare berättat att kommunen har ett för dåligt underlag för att redovisa dom områden som kvarstår som renbetesmark.
Ett dråpslag mot förhandlingarna menar Anders Kroik renägare i Handölsdalens sameby.

- Det motverkas ju då rent politiskt i och med att man inte beaktar våra behov på det kommunala planet och där är det ju verkligen centralt att samebyarna kan vara med i samhällsplaneringen och inte lyftas ut.

Dom försvarar sig ju med att dom inte har koll på era avtal. Kan det stämma?
 - Det är ju ganska uppenbart att om dom orkar bemöda sig från kommunen så vet dom att vi har avtal på 60 procent med skogsbolag, det är väl känt. Att hävda att man inte har koll på känns konstigt, säger Anders Kråik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".