Socialdemokraterna i Kiruna säger nej till jakt- och fiskeutredningen

Socialdemokraterna i Kiruna tar avstånd från Sören Ekströms jakt- och fiskeutredning. Förslaget löser inga problem, säger Kenneth Stålnacke, som också är kommunalråd.

Sören Ekströms utredning har mött hårt motsånd - inte minst från jägarhåll. Nu sluter också socialdemokraterna i Kiruna upp i kritikstormen.

- Vi är oroliga för att de lösningar man målar ut får motsättningarna och intressekonflikterna att öka, säger Kenneth Stålnacke.

Lokal förvaltning
Ett av de bärande förslagen i Sören Ekströms utredning är att inrätta speciella samverkansföreningar som ska bestämma över jakten och fisket inom renskötselområdet.

Ovanför odlingsgränsen ska samverkansföreningen bestå av fyra samebymedlemmar och fyra representatenter för staten och de privata markägarna. Nedanför odlingsgränsen blir andelen samebymedlemmar mindre i föreningen.

- Vi är oroliga för att små markägare och marklösa jägare blir utan jakt, säger Ivar OIsson, socialdemokraternas talesman i jakt frågor, tillika vice ordförande för Svenska jägarförbundet i Norrbotten.

Delad rätt
Utgångspunken för utredningens förslag är att samebymedlemmar har en mycket stark jakt- och fiskerätt - ovanför odlingsgränsen är den minst lika stark som både statens och privata markägares och nedanför odlingsgränsen något svagare. 

Detta har Sören Ekström kommit fram till efter att den juridisika expertisen på området skrivit en särskild rapport.

Men Kenneth Stålnacke delar inte den åsikten.
 - Vi har en annan uppfattning. Det är klart att de renskötande samerna har rätt att jaga som alla andra. Men alla måste få plats i vår kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".