Kirunabornas tur att ge åsikter om stadsflytten

I går var det Kirunabornas tur att få säga sitt om den planerade stadsflytten av Kiruna. Kiruna kommun anordnade nämligen ett samrådsmöte i stadshuset och ett femtiotal Kirunabor tog tillfället i akt att diskutera stadsflytten tillsammans med tjänstemän och politiker.

- Jag tycker det är jättebra och presentationen här är ganska lätt att förstå och möjligheten att ställa frågor till personer som har jobbat med det här- det är jättebra att man har möjlighet till dialog, säger Anna Johansson.

Mingel med tjänstemän och politiker
Anna Johansson var med sina 28 år en av de yngre besökarna vid gårdagens samrådsmöte. Tillsammans med andra kirunabor fick hon lyssna till en kort presentation innan det blev fritt fram att mingla runt bland montrarna i stadshushallen för att titta närmare på innebörden av den så kallade fördjupade översiktsplanen och den kommande stadsflytten.

Och eftersom det var ett samrådsmöte fanns också möjlighet att ställa frågor och komma med egna synpunkter, bland annat till kommunalrådet Kenneth Stålnacke.

- Vitsen med samrådet är att sätta igång en process hos människorna. Hur ser dom på det här och vad har dom för idéer och visioner? Vi kan ju i våran tankevärld och dom personer vi pratat med i kommunen och stadshuset kanske har missat något. Det är viktigt att alla så många som möjligt är med säger Kenneth Stålnacke.

Uppskattat möte
Siwert Nordvall och Irma Berggren har noga följt allt som haft med stadsflytten att göra och fick nu möjlighet att få en ännu bättre inblick i vad som väntas när de gick runt och tittade på dom ritningar som hade satts upp i stadshushallen.

- Att Kirunaborna får komma hit och titta och få information i god tid det är väldigt viktigt så det hoppas jag att det blir fler tillfällen och de har de ju sagt att det också kommer bli, säger Irma Berggren.

Inga större farhågor
Men trots att Siwert Nordvall och Irma Berggren kan vara bland dom första som tvingas flytta när gruvans sprickzoner kryper närmare staden så ser de med tillförsikt på stadsflytten. Inte heller Anna Johansson känner sig särskilt orolig men hon hoppas att man kommer ta stor hänsyn till naturen.

- Jag bor här för att jag tycker att det är roligt att bo nära naturen och jag vill ju inte att för mycket ska förstöras. Samtidigt är det en balansgång- om vi inte gör någonting så kanske gruvan måste läggas ned och då finns det inte så många jobb kvar och då kanske man måste flytta. Det måste utvecklas men samtidigt måste man tänka på att inte förstöra alltför mycket, avslutar Anna Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".