Framgångsrik uppvaktning av minister

Det blev en stor framgång för de två kvinnorna som uppvaktade äldreomsorgsministern Ylva Johansson igår. Uppvaktningen gjordes för att Jokkmokks kommun stängde den samiska avdelningen. Ylva Johansson lovade på stående fot att ta med samernas behov när hon lägger det stora regeringsförslaget om äldreomsorgen om drygt en månad.

Ylva Johansson säger att hon tänker ta upp den här frågan i den nationella utvecklingsplanen för äldreomsorgen. Hon menar att det är viktigt att det finns en samisk äldreomsorg även om det inte är på en egen enhet. Det här är också en fråga som Ylva Johansson tänker ta med i sin proposition.

- Jag tror att det är oerhört viktigt att när man blir gammal och behöver vård och omsorg, att det då är på ett sätt där man får vara tillsammans med andra med samma bakgrund och att det också finns personal som både har den språkliga och kulturella kompetensen, säger Ylva Johansson
Var sig själva
Sylvia Blind från Jokkmokk var en av dom två kvinnor som uppvaktade ministern och hon hade inte väntat sig det svar som dom fick.

- Jag hade väntat mig det vanliga svaret att ”vi får vänta och se vad som händer”. Det känns väldigt bra det här, säger hon.

Vad gjorde ni för att komma så här lång?
 - Vi gjorde väl inget speciellt mer att vara oss själva och sa som det var och det var tydligen det som var bra, säger Sylvia Blind

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".