Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samebyar diskuterade stadsflyttens konsekvenser för rennäringen

Publicerat torsdag 9 februari 2006 kl 13.04

Samrådsmötena där allmänheten får säga sitt om Kiruna stadsflytt är nu i full gång. I tisdags fick Kirunaborna möta politiker och tjänstemän i Stadshuset och igår, onsdag, var det dom berörda samebyarnas tur att i enskilda möten diskutera den kommande stadsflytten.

Det är samebyarna Leavas och Gabna som berörs när gruvbrytningen nu tvingar Kiruna att flytta. Det är både järnvägens nya dragning och var det nya Kiruna placeras som medför konsekvenser för renskötseln. Leavas sameby vill inte att järnvägen dras väster om Kiruna eftersom det skulle skära av deras flyttleder och man vill inte heller se någon bebyggelse vid Ädnamvaara eller Aptasvaara som den fördjupade översiktsplanen har som möjliga alternativ. Även Gabna sameby skulle påverkas negativt om det nya Kiruna växer fram vid Aptasvaara.

- Det bästa alternativet är ju om staden flyttar till Jägarskoleområdet och man fortsätter där och bygga och förtätar mot Tuollavaara. Det är minsta störningen för Gabnas del, säger Johan Pingi ordförande i Gabna sameby.

Rennäringen ett riksintresse
Rennäringen är tillsammans med kulturmiljön, kommunikationer och gruvbrytning dom riksintressen som kommer att påverkas vid flytten och som kommunen måste väga mot varandra. Mary Rosenfors är miljöinspektör på Kiruna kommun men hon kan inte svara på hur man bestämmer vad som är viktigast.

- Det är en svår fråga och vi ligger inte riktigt där nu men på något vis så måste man värdera vad som gagnar samhället bäst- för vi är ju alla en del i samhället, säger Mary Rosenfors.

”Rennäringen borde vara viktigast”
Men Per-Erik Stenberg, vice ordförande i Leavas sameby tycker att det är självklart man borde ta störst hänsyn till rennäringen.

- Jag anser att rennäringen som funnits i urminnestid är det största riksintresset här uppe så det ska man ju ta största hänsyn till, säger Per-Erik Stenberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".