Vindkraftverk ska byggas utanför Arjeplog - sameby befarar störningar

Planerna på en vindkraftpark på lågfjället Uljabuouda sydväst om Arjeplog börjar ta form. Kommunen ska ta ställning till en bygglovsansökan från Skelleftekraft på mellan åtta och tolv vindkraftverk. Men den berörda samebyn Maskaure säger nej.

Uljabuouda är ett lågfjäll ett par mil sydväst om Arjeplog - mitt inne i skogssamebyn Maskaures året-runt-marker.
Enligt ordförande Peter Larsson är fjället ett utmärkt område, dels vid dåligt betet men också som skydd för rovdjur.
 - Det blir helt klart en störning för oss, säger Larsson

Det var för fem år sedan som den första ansökan om att uppföra vindkraftverk på Uljabuouda kom in. Därefter har ärendet behandlats och fått klartecken från en rad olika instanser, bland annat miljödomstolen och regeringen.

Ge synpunkter
Nu ska Arjeplogs kommun ta ställning till en bygglovsansökan och just nu pågår ett så kallat samråd, där allmänheten fram till den 16:e februari får ge sina synpunkter på ansökan.
Men enligt Peter Larsson hade frågan inte blivit så laddad om samebyn kommit in i ärendet tidigare.

- Vi är inte emot vindkraftverk. Om vi hade kommit med från början så hade vi kunnat hitta ett annat område i samförstånd, säger Peter Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".