Projekt ska förmedla alkoholens baksida

Samernas utbildningscentrum vill upplysa om alkoholens skador, biverkningar och sänka användandet av alkohol under samiska arrangemang.
- Sluta med pubar och börja dansa istället, säger Ann-Maj Kuoljok Albinsson som skrivit projektplanen.

Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk står bakom projektet Vilges Balges, som nu söker pengar. Det är tänkt att projektet ska förmedla kunskap om alkoholens biverkningar och faror till det samiska folket.
- Man pratar mycket om att vi urfolk själva ska visa vad vi kan och att vi kan ta hand om vårt liv och vår vardag, säger Ann-Maj Kuoljok Albinsson.

Dansa istället
2004 avslutades ett liknande projekt i jämtland där man bland annat gjorde en enkät där det kom fram att det inte fanns någon som tog ansvar för folkhälsan i Sápmi. Därför har man från samernas utbildningscentrum startat projekt Vilges Balges. Målet är att öka den psykiska och fysiska hälsan hos samer, man ska öka medvetenheten om alkoholanvändandet samt dess biverkningar. Och se till så att antal dryckestillfällen i samiska samhället minskas.
- Sluta med pubar och börja dansa istället. Och ta hela familjen på dansen, eller någon annan aktivitet, säger Kuoljok Albinsson.

I hela Sápmi
Målgruppen för projektet är samer tillhörande samebyar och andra samiska organisationer i Norrbottens och Västerbottens län. Projektet kommer att anordna föreläsningar och seminarier från Karesuando i norr till Vilhelmina i söder och en av föreläsarna kommer att vara en drogterapeaut som själv är nykter alkoholist och same.
- Det här är en stor utmaning mot majoritetssamhället, att visa på att vi själva kan vara aktörer, säger Ann-Maj Kuoljok Albinsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".