Lars-Anders Baer

Sametinget nöjd med villkoren för radio och TV

I måndags presenterade regeringen sitt förslag på vilka villkor som ska gälla för Sveriges radio, Sveriges television och Utbildningsradion för de kommande åren. Sametinget är nöjd med de villkor som regeringen föreslår för de samiska sändningarna.

Verksamheten inom radio och TV bedrivs med ett särskild sändningstillstånd som gäller i fem år. Det nya tillståndet börjar gälla vid årsskiftet och det reglerar också de samiska sändningarna i radio och TV.

Villkoren brukar inte vara speciellt detaljerade och det gäller även de kommande åren.

Särställning
Regeringen skriver i sitt förslag att språkliga och etniska minoriteters intressen ska beaktas och prioriteras.

Tillgängligheten ska förbättras och minoritetsspråken samiska, finska, tornedalsfinska och romani chib ska inta en särställning, enligt regeringen och det här är skrivningar som förekomit tidigare sändingstillstånd.

Det som är nytt är att programföretagen själva ska skriva konkreta och mätbara mål för de språkliga minoriteterna som årligen ska granskas av regeringen och Granskningsnämnden, som är ett statligt organ som ska övervaka att företagen följer sändningstillståndet.

Stärkt granskning
Regeringen föreslår också att Granskningsnämnden ska få en förstärkt roll och det är en nyhet som glädjer sametingets styrelseordförande Lars Anders Baer.

Han säger i ett pressmeddelande att det var just ett ingripande från Granskningsnämden som tvingade Sveriges televison att börja med samiska sändningar.

Baer är också nöjd med att UR, SVT och SR måste formulera tydligare mål för de samiska sändningarna. Sametinget har ju anmält de tre bolagen till Granskningsnämnden för att de inte sänder tillräckligt mycket på samiska.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".