Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bakslag för sameby i tvist om fiskekort

 Regeringen har återigen behandlat frågan om försäljning av fiskekort inom Rans sameby i Västerbotten. Ännu en gång drabbades samebyn av ett bakslag.

Länsstyrelsen har i ett antal år gett tillstånd till en enskild renägare inom Rans sameby att sälja ett visst antal fiskekort inom samebyns område i Ammarnäsfjällen. Renägaren har vid sidan av renskötseln även ett turistföretag och det är i den egenskapen han fått tillstånd till fiskekortsförsäljningen.

Samråd
Ett av villkoren för tillstånden är att renägaren ska samråda med sin egen sameby om sin verksamhet. Men samebyn har alltså i flera år protesterat då man anser att verksamheten stör renskötseln på sommarbetesområden eftersom kalvarna under sommaren fortfarande är små och renarna är känsliga för störningar.

Utan resultat
Regeringen har prövat frågan ett antal gånger och så här långt har samebyn inte fått rätt när man har protesterat.
Samebyn har inte gett upp och förra året överklagade byn återigen länsstyrelsens beslut - men regeringen avvisar samebyns överklagan eftersom ärendet inte längre är aktuellt. Regeringen har ju tidigare gett länsstyrelsen rätt i själva sakfrågan också när man har prövat ärendet vilket har inneburit att renägaren har haft att rätt att sälja fiskekorten. Det här innebär också att länsstyrelsen har gett renägaren tillstånd att sälja fiskekort inom samma vatten även under det här året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".