"Sametinget talar emot egen mediepolitik"

Styrelseordförande i Sametinget, Lars Anders Baer, har uttryckt tillfredsställelse med regeringens förslag om villkoren för Publicservicemedierna i Sverige. Men det är något som den samiska samhällsdebattören Nils Gustav Labba inte kan förstå:
- Det nya är en försämring eftersom det ger bolagen en ännu större frihet att själva utforma och prioritera vad som ska sändas på Sameteve och Sameradion.

Labba tycker att det är svårt att lita och tro på de företagen med tanke på det som hänt de senast åren, där bland annat samiska sändningar, som produceras i Kiruna, har försvunnit från tablån.
 – Sameradions sändningstider har också försämrats, man ska ha med sig en dator och ständigt vara uppkopplad för att lyssna på dem något så när idag, säger han.

Sämre med större frihet
Regeringens förslag om villkoren för Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion för de kommande åren är inte bra för samerna, menar samiska samhällsdebattören Nils Gustav Labba.
 - Det nya är en försämring eftersom det ger bolagen en ännu större frihet att själva utforma och prioritera vad som ska sändas på Sameteve och Sameradion, säger Labba. Han har svårt att se att programbolagen med större frihet ska åstadkomma något bättre eftersom det inte skett hittills.

Har du ingen förståelse för sametingets styrelseordförande som säger att det här ändå är ett positivt förslag?
 – Nej. Och speciellt med tanke på de politiska beslut som Sametinget har tagit när det gäller samisk mediepolitik och även tingets regeringsförklaring där Lars-Anders Baer är delaktig. Där ställer man helt andra krav på Publicservice, säger Nils Gustav Labba.
 – Där pratar Sametingets styrelse om Publicservice i den samiska allmänhetens tjänst och som samerna själva har inflytande över och som har helt andra resurser än idag, säger Labba.  

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".