Samisk lärarbrist vid Umeå Universitet

Lärarresurserna i de samiska utbildningarna vid Umeå Universitet är otillräckliga anser Högskoleverket. Verket anser också att samiska professorn Mikael Svonni är överbelastad.
- Det skulle vara nog att vara professor i samiska språk. Och egentligen är det redan för mycket, säger Svonni som är professor och forskningsansvarig i samiska studier vid universitetet.

Högskoleverkets har vid sin granskning av samiska utbildningar rekommenderat Uppsala Universitet att inrätta en lektorstjänst på heltid i samiska språk. Umeå universitets utbildningar i samiska språk och samiska studier har också hamnat under Högskoleverkets lupp. Och även om man får godkänt så ger Högskoleverket framförallt kritik till de bristande lärarresurserna.
 - När man talar om samiska språk talas det ofta om ett språk, men det är i själva verket tre språk (Syd- nord och lulesamiska). Resurserna är egentligen beräknade för ett språk, säger Mikael Svonni.
 - Därför är vi begränsade, säger han.
Knapert med resurser
Liksom för Uppsala Universitet så är det de ekonomiska resurserna som är avgörande för att Umeå Universitet ska kunna upprätthålla kvalitén i de samiska utbildningarna. Och trots att universitetet fått ett särskilt åtagande från regeringen att ge undervisning i samiska, vilket innebär extra pengar, så har man det knapert. Men tack vare extra resurstilldelning från staten så har man, till skillnad från Uppsala Universitet, kunnat tillsätta en lektorstjänst på heltid i samiska.
 - Utan de extra medlen hade vi inte kunnat ha kurser alls, säger Mikael Svonni. Han berättar att det behövs minst 25 studenter för att en utbildning ska bära sig. Vid samiska studier i Umeå ligger snittet på mindre än tio studenter.

Tillsätt ny professor
Förutom kritik för de bristande lärarresurserna så tycker Högskoleverket att professor Mikael Svonni har en orimligt stor arbetsuppgift eftersom han ansvarar för två helt skilda grundutbildningar, både samiska språk och samiska studier. Därför föreslår Högskoleverket att ytterligare en professor borde anställas eller att hela utbildningsutbudet struktureras om och Mikael Svonni instämmer:
 - Det skulle vara nog att vara professor i samiska språk. Och egentligen är det redan för mycket i och med de olika språken i samiskan. Jag är ju också professor i kultur och samhälle. Om jag skulle få välja skulle vi rekrytera en samisk professor i samisk kultur, säger Svonni.
Saknas kompetens
Svonni berättar att det dessutom är det inte så många som har den utbildning som behövs för att bli lektor. Han säger att universitetet utbildar och om några år är läget bättre.
 - Det behövs mer resurser för att få bra utbildning i alla samiska språk, säger Mikael Svonni.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".