SSR överväger stämma staten

 Samernas Riksförbund funderar på efterdyningarna av jakt- och fiskeutredningen. SSR överväger att stämma staten om inte riksdagen beslutar att ge samebyarna rätt till mark och verklig makt.

Den statliga jakt- och fiskeutredningen, som överlämnades till regeringen i januari, har kritiserats från många olika håll. Folkrättsjurister och sametingspolitiker har varnat för att förslaget urholkar den samiska jakt- och fiskerätten, eftersom utredningen slår fast att rätten är delad mellan staten och samebyarna.

Markerar
Samernas riksförbund, vars ordförande Per Gustav Idivuoma har suttit som expert i utredningen, har dock ställt sig försiktigt positiv till förslaget om att dela på förvaltningen av jakten och fisket.

Men nu markerar alltså SSR sin hållning om det visar sig att riksdagen inte ger samebyarna ett verkligt inflytande över markerna.

- Om den politiska vägen inte är möjlig så måste det finnas andra vägar och vägen som återstår är den juridiska vägen, säger Per Gustav Idivuoma, ordförande i SSR.

Till domstol
Det är Samernas riksförbunds medlemmar; samebyar och sameföreningar som får ta ställning till om förbundet ska stämma staten på större markrättigheter.

I november ska remissvaren till utrendingen vara klara. Och om inte regering och riksdag efter det slår fast samebyarnas rätt till mark och beslutar att ge dom verklig makt över den marken, anser alltså Per Gustav Idivuoma att det återstår en domstolsförhandling.

- Det här läget kan inte fortgå, dvs att vi har en bevisad rätt och den är stark men vi är inte med i diskussionerna om att få hantera våran rätt, säger Idivuoma. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".