Sametinget behöver lobba mer

Sametinget behöver bli bättre på att lobbying tycker det samiska ungdomsförbundet Sáminuorra.
– I många frågor tror jag att många beslutsfattare har liten kunskap om samer och samiska frågor och vad olika beslut får för konsekvenser och vi tror att många kan vara mottagliga för påverkan från Sametinget, säger Brita Stina Sjaggo ordförande på Sáminuorra.

Samiska ungdomsförbundet Sáminuorra tror att en ökad lobbying från Sametinget och dess ledamöter skulle flytta fram samernas position i de samepolitiska frågorna. Med en effektivare lobbying menar Brita Stina Sjaggo att beslutsfattarna skulle bli mer intresserade och insatta i samiska frågor. 

– Jag tror inte att det är så många ledamöter som tänkt igenom hur de ska föra fram sina frågor, säger Sjaggo.
 – I många frågor tror jag att många beslutsfattare har liten kunskap om samer och samiska frågor och vad olika beslut får för konsekvenser och vi tror att många kan vara mottagliga för påverkan från Sametinget, säger hon.

Fortare och effektivare
Tommy Rimpi, ledamot i partiet Jakt- och fiskesamerna, håller med Sjaggo om att en ökad lobbying skulle vara bra.
 – Tror det blir mer effektivt, eftersom det är frågor som kanske inte skulle komma fram kommer fram både fortare och effektivare.

Nätverkssamhälle
Ingrid Inga, styrelseledamot i Sametinget, håller i mångt och mycket med om Sáminuorras kritik och hon inser vikten av lobbying.
 – Vi lever ju i ett nätverkssamhälle. Och det är i nätverken som man påverkar. Och Sametinget finns inte med i alla nätverk som man behöver vara med i. Det är en brist som måste jobbas vidare på, säger hon.  

Till Stockholm
Eftersom Sametingets kansli ligger i Kiruna och dom flesta sametingsledamöterna bor långt ifrån Stockholm föreslår Sáminuorra att Sametinget anställer politiker eller tjänstemän med placering i Stockholm.

Syftet är att de på heltid bedriver lobbying i samiska frågor. Ingrid Inga är dock tveksam till idén

– Vem ska den anställde företräda. Folkvalda plenumet eller partier, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista