Ny samisk organisation har bildats

En ny samisk organisation har sett dagens ljus. Förra kanslichefen för Sametinget, Lars-Nila Lasko, är ordförande i Lappskattelandsrörelsen som enligt stadgarna ska befrämja samiska markrättigheter.
- Det är en rörelse som ska hjälpa dem som har lappskatteland, säger Lappskatterörelsens pressekreterare Henning Rankvist.

Men det finns ju redan en organisation, Landsförbundet för svenska samer som sysslar med den saken?
 – Ja, men de har inte tillräcklig styrka i det här fallet. Jag själv har hållit på och rotat i arkiven i fyra år och vi har fått fram mer fakta om lappskatteland.

Inga pengar från tinget
Henning Rankvist berättar att han har insyningsprotokoll på lappskatteland från 1841. Beskedet från Sametinget att det varken blir projekt- eller organisationspengar till Lappskatterörelsen nedslår inte honom.
 – Vi får väl fortsätta som hittills, att avsätta våra egna pengar på det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".