Tjernobylolyckans konsekvenser märks fortfarande i renskötseln

20-årsdagen av ett mörkt ögonblick i samisk historia närmar sig - Sameradion har besökt Västerbotten där sviterna av Tjernobylolyckan förändrade renskötseln totalt.

Tjernobylolyckan drabbade renskötselområdet i Sverige och för många renskötare i framförallt Västerbotten så förändrades renskötseln på ett mycket omfattande sätt. Marita Stinnerbom från Vilhelmina norra sameby är en av dem.

- Det var ju media som slog upp det- att det hade hänt en olycka. Och vad jag minns av själva dagen var väl att det var mycket regn i luften och renarna var på fjället och vi blev ganska oroliga. Men hur allvarligt det var, det förstod vi nog inte förrän några veckor efteråt, säger Marita Stinnerbom.

Stora kostnader
En kontroll med Jordbruksverket visar att Tjernobylkatastrofen kostat staten närmare femhundra miljoner kronor mellan åren 1986 till 2004. Kostnaden var som högst mellan åren 1986 och 1987 då Jordbruksverket betalade ut 117,4 miljoner kronor till dom drabbade renägarna. Det kan jämföras med år 2004 som kostade 9,4 miljoner. Till detta tillkommer andra kostnader som uteblivet fiske samt utebliven bärplockning.

- Vi utfodrar ren vintertid. Det är en planering som man gör under hela året att man på hösten mäter bequrel-halten hos renarna. Är värdena höga på hösten så är det utfodring som gäller. Då får man tänka efter hur mycket renarna ska vi äta och hur mycket ska vi sälja och så vidare, säger Marita Stinnerbom.

Anneli Grip Hansson är länsveterinär i Västerbottens län bekräftar att konsekvenserna efter Tjernobylolyckan fortfarande är väldigt märkbara i Västerbotten och då framför allt för rennäringen.

- Ja, eftersom vi fortfarande i Västerbotten utfodrar väldigt många renar före slakt för att få ner bequrel-halterna under gränsvärdena så vi kan slakta och använda köttet som livsmedel, säger Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".