Unga stoppas från renskötseln i Västerbotten

 Erik Stenlund, 19, vill starta renskötselföretag i Malå.
– Det finns inte plats, säger Jan Rannerud, Malå skogssameby.
– Inga unga kan fortsätta. Det borde innebära att samebyn dör när siste man lägger av, säger Stenlund.

Malå skogssameby har nått taket för sitt renantal. Byn har också nått taket på högsta tillåtna antalet renskötare. Trots att renarna är feta efter en bra vinter och tidig vår så har samebyn ett problem: Platsbrist.
 – Vi kan inte sparka undan benen på de aktiva som finns i Malå sameby idag, säger Jan Rannerud som själv är en av dem.

Fullt hus
Samebyn har elva renskötselföretag och högsta renantalet är 6 200. Jan Rannerud konstaterar att länsstyrelsen godkänt att Erik Stenlund ska få starta ett nytt renskötselföretag. Samma länsstyrelse som i fjol beslutade att 500 av samebyns renar skulle slaktas, efter överantal.
 – Det känns inte roligt. Vi vill ju att unga ska börja. Jag har också en son som är 18 år men han får också vänta, säger Jan Rannerud.

Hur länge då?
 – En ut en in. Dröjer nog tre till fem år, tror Rannerud. Erik säger att det är omöjligt för honom att vänta så länge och att han i sådana fall måste börja söka något nytt.
 – Det här är allt jag velat. Min far har ju jobbat med det här och jag är uppväxt med renskötseln, säger Erik Stenlund.

För långt glapp
Hans far slutade för tio år sedan efter att ha gått i pension. Jan Rannerud tycker att det är för länge sedan för att det ska räknas som att Erik ska ta över hans fars plats, eftersom fadern inte längre är aktiv medlem.
 – Vi måste dra en gräns någonstans. I sådana fall kan ju någon komma som har slutat för tjugo år sedan och säga att hans son ska börja, säger Rannerud.

Är redan medlem
Erik är medlem i samebyn men inte första klassens medlem, vilket betyder att han inte får ha Malå samebys maxantal på 550 renar och kan då inte bedriva aktiv renskötsel.
– Jag tycker att det finns plats, säger Erik Stenlund. Det här borde betyda att ingen ungdom kan börja och borde också innebära att samebyn dör när siste man lägger av, säger han.

Eriks bror är yngst idag
Yngst av Malås elva renskötare är eriks 35-årige bror, äldst på 52 år är Jan Rannerud. Det står sig bra i samebygenomsnittet. Och om det blir nyetableringar så blir det svårare för de befintliga renskötarna säger Jan Rannerud:
 – Vi lever redan på existensminimum. Egentligen borde en renskötare ha 700-800 renar för att försörja sin familj, säger han.

Samebyn har beslutat att Erik inte får bli aktiv renskötande medlem. Erik har överklagat till länsstyrelsen, som godkänt att han kan börja som aktiv medlem. Samebyn har överklagat till Länsrätten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista