SVEA - ny samisk rättsdatabas

Nu ska alla samiska rättsdomar samlas till en databas. Alla som vill kommer att ha tillgång till databasen. Basen kommer att tas i bruk om en månad.

SVEA är en ny databas för samiska rättsfrågor och domar. Den lanseras i juni och kommer att vara tillgänglig för alla.

Det är Mittuniversitetet som leder arbetet och just nu pågår en finjustering av sökmotorerna innan den tas i bruk om en månad.
Finansiärer för databasens uppbyggnad är Riksbankens jubileumsfond, de samiska EU-fonderna och Sametingets kulturråd.

Viktig databas
Enligt Eivind Torp som arbetar med uppbyggnaden av databasen hoppas att databasen kommer att kunna demonstreras på SSR:s landsmöte i Gällivare i juni.

- Det här blir något som vi tror är viktigt både för statsmakten, för domstolar, för utredningsväsendet men också för dom som berörs av domarna, nämligen, rennäringen och samer i allmänhet, säger Eivind Torp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista