"Läs till samisk lärare"

Efter chockbeskedet levererat av DN, Dagens Nyheter, att lärarbristen istället är ett överskott av lärare säger sameskolstyrelsens chef, Britt Sara Allas Labba, att läget är bättre för dem med samisk kompetens.
- Det lönar sig att läsa till samisk lärare, helst förskolelärare, säger hon.

Det är högskoleverket som i en rapport offentliggör att det redan nästa år utexamineras nära 2500 fler gymnasie- och grundskolelärare för årskurs 4-9, än vad skolorna behöver. Om den farten hålls kommer det att finnas 250 procent fler lärare än vad som efterfrågas, skriver DN.

Relativt gott
Men när det gäller förskole- och lågstadielärare så är situationen annorlunda. Där saknas det utbildade lärare. Så här berättar chefen för sameskolstyrelsen Britt Sara Allas Labba om den samiska lärarsituationen:
– Just nu ser det relativt gott ut. Vi har väl någon enstaka lärare som inte har lärarutbildning och samiska.

Lärarbrist på samiska förskolor
De sex sameskolorna i Sverige, från Karesuando i norr till Tärnaby i söder, med elever upp till årskurs sex har också bra med utbildade lärare idag men det saknas resurser på en del platser säger Allas Labba.
– På förskolan ser det inte så bra ut. Där har vi stor brist på samiska förskolelärare.

Lärare stannar på utbildningsorten
Britt Sara Allas Labba pekar på att den regionala planeringen kunde göras bättre. Hon menar att många utbildade lärare väljer att stanna på utbildningsorten, oftast stora städer som Luleå och Umeå. Samtidigt som de som vill bli lärare i byarna i glesbygden inte får möjligheten att utbilda sig.

Distansutbildningar är bra
Detta problem avhjälps bland annat av distansutbildningar som exempelvis Umeå och Luleå universitet anordnar ibland, enligt Britt Sara Allas Labba. Hon tycker inte att man ska ge upp tankarna på att läsa till lärare.
– Jag tror att det är en idé att utbilda sig till grundskolelärare för de tidigare åren och förskolan. Speciellt om man har samiska, för då finns det jobb, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista