Statens utredningar ökar konflikterna

Socialdemokraterna i västerbotten är kritiska till de tre statliga utredningar som gjorts om jakt, fiske och renbete, bland annat den om jakt och fiske gjord av Sören Ekström.

Socialdemokraterna menar att utredningarna istället för att lösa problem kan öka konflikterna mellan samebyar och markägare,
 – Vi skulle på mycket enklare former kunna leva ihop. Det är ju så att det här är frågan om ett par tusen renskötande samer, säger KG Abrahamsson, ordförande för länets socialdemokrater.

Inget underlag
Moderata politiker i länet har tidigare yttrat sig negativt över Jakt och fiske utredningen. Nu har socialdemokraterna gjort detsamma. I sitt senaste styrelsemöte dömer de ut de båda statliga utredningarna. De menar att de inte kan vara ett underlag för ett beslut i vare sig regeringen eller Riksdagen.

I Ekströms jakt- och fiskeutredning föreslås att samebymedlemmarna ska äga hälften av jakt- och fiskerätten ovan odlingsgränsen. Den andra halvan ska ägas av markägarna som är både privatpersoner, bolag eller staten.  

Negativ Abrahamsson
KG Abrahamsson ordförande för länets socialdemokrater vill absolut inte att den ekströmska utredningen ska gå igenom,  

– Det vågar jag nästan inte ens tänka på. Jakt- och fiske är väldigt viktigt för västerbottningarna. Man skulle tappa inflytandet över hur man upplåter, om man ska göra det och dessutom prissättningen, säger Abrahamsson.
 – Jag tror att det skulle bli oerhört mycket konflikter, säger han.

Klarlägg rättigheterna först
Svenska samernas riksförbunds direktör heter Malin Brännström.
 – Vi vill ha klarlagt om det är så att samerna har en ensamrätt till jakten- och fisket ovan odlingsgränsen. Det är vår viktiga fråga innan vi kan diskutera samförvaltning.

SSR ser också fler konflikter
Brännström tycker att utredningen tagit en genväg och hoppat över den viktiga frågan. Hon kan tänka sig samförvaltning men utifrån klara rättigheter. Malin Brännström håller med om att det kan bli ökade konflikter om nuvarande förslag går igenom.

- Det för att det fortfarande finns oklarheter om rättsförhållandena.

Svenska samernas riksförbund ska diskutera frågan på sitt landsmöte i juni. Det här rapporterar SR Västerbotten. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".