Nej till ny nordisk samekonvention

Största sametingspartiet, Jakt och fiskesamerna, säger nej till förslaget om en gemensam nordisk samekonvention. Ordet ”rennäring” får dom att tro att konventionen inte omfattar alla samer. Ulf Nårsa är sametingsledamot för Jakt och fiskesamerna: - Jag är tveksam om det kommer att tolkas som om det är alla samers rätt, säger Nårsa.

Sametingets styrelse hade lagt fram ett förslag till yttrande och förhoppningen var att Sametingets beslut skulle vara enigt. Både Min Geaidnu och partiet Samerna vädjade till att ställa sig bakom styrelsens förslag. 

- Det tas upp för mycker rennäring som kulturform och traditionell kunskap och utelämnar alla andra näringarna, säger Ulf Nårsa.

Kompromissförslag lagd
Partiet Samerna har lagt ett kompromissförslag som partierna ska ta ställning till. Anders Kråik, Samerna, är vice styrelseordförande i Sametinget:

- Jakt- och fiskesamernas agerande är tråkig. Det är en konvention som byggar på tre länders delaktighet. Jag är tveksam på hur man ska delta i en utveckling på ett seriöst sätt om man säger nej till allting.
 - Man måste komma fram till en lösning där man blir enig, säger Kråik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista