Utvidga samiska språkområdet mot kusten

Även Pajala, Boden och Luleå bör omfattas av ett utvidgat förvaltningsområde för samiska språket. Det beslutade Sametinget igår.

Tinget håller i stort med om den analys och förslag till inriktning och åtgärder som slutbetänkandet från utredningen om finska och sydsamiska språket presenterat.

Utredningens förslag till åtgärder bör dock ses som en minimistandard i förhållande till Europarådets minoritetskonventioner, påpekar Sametinget och man vill även att samiska språkcentra inrättas snarast, utan fördröjning av riksdagens utredningsprocess. Sametinget vill vara med och kunna påverka den fortsatta beredningsprocessen kring språkutredningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista