SSRs ordförande kritisk till uttalande

Det finns risk för inbördeskrig i norra Sverige om Sverige ansluter sig till ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter. Det här varnade den kristdemokratiska riksdagsledamoten Erling Välivaara för i går. Ordföranden för Samernas riksförbund, Per-Gustav Idivuoma, är inte glad över utspelet från Välivaara.

-Vi har hört det där om inbördeskrig förr men aldrig från så etablerade politiker säger SSRs ordförande Per Gustav Idivuoma angående Välivaaras uttalande igår.

-Det verkar som att så fort någon synliggör eller bara andas en enda bokstav om samisk rätt som faktiskt finns så höjs dem negativa rösterna.

Negativa konsekvenser
Idivuoma säger också att när etablerade politiker gör sådana uttalanden så får det givetvis konsekvenser då många i allmänheten ofta har ett förtroende för dessa politiker.

Idivuoma manar också politikerna att inte använda en vokabulär som uppmuntrar till oönskvärda åtgärder i samhället.

Sameradion har också talat med landshövdingen Per-Ola Eriksson då vi ville fråga honom om han har sett tendenser till inbördeskrig men han vill dock inte kommentera frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista