Partiet Samerna slaktar jakt- och fiskeutredning

Partiet Samerna slaktar jakt- och fiskeutredningen där staten påstås ha halva jakt- och fiskerätten i fjällen. Det framkom vid helgens kongress i Lycksele.

Lars Wilhelm Svonni har för partiet Samernas räkning analyserat utredningen.
 - Utredningen har inte ens försökt att vara seriös, säger Svonni.

Partiet samernas genomgång omfattar cirka 50 sidor och den kommer fram till att inte en enda bokstav tycks vara rätt i utredningen.

Gisslan
Samerna beslutade därför att samer inte ska dela i statliga utredningar överhuvudtaget - det samiska folket blir bara gisslan, menar man.

- Om man tittar på jakt- och fiskeutredningen så är den meningslös eftersom man inte utgår från rätt grunder. I såna utredningar känns som att samer inte bör delta, säger Anders Kråik, ordförande i samerna.

Kommer ni att arbeta för att detta blöir ett underlag för sametingets yttrande senare i år?
 
- Definitivt. Det här är allvarligt när en utredningen pekar på att staten ska ha halva jakträtten, säger Kråik.

Systerorganisationen Samernas riksorganisation tog också ett program för resursfördelning i Sápmi. Ett program som borgar för att både ortsbor och samer får ökad tillgång till naturresurserna enligt organisationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista