Svenska samebyar drabbade av norska björnar

Renägare i Saarivuoma är förtvivlade på grund av en ökad björnförekomst i inre Tromsö på deras sommarkalvningsland. Renvajor med uppsprättade magar har hittats.
– Det känns hårt, vi drabbas ekonomiskt, säger renägaren Johannes Labba.
– I år har vi spårat mer än tio björnar i hela inre Tromsö och vi tror att det finns fler, säger Tomas Johansen på Statens Naturuppsyn i Bardufors.

Norska regeringen har föreslagit att det i Norge ska finnas åtta rovdjursregioner och totalt 15 björnföryngringar. Finnmark och Tromsö ska räknas som ett område och ska totalt ha sex årliga föryngringar av björn. 

Uppnås redan idag
Föryngringsantalet för hela nordnorge uppnås redan i inre Tromsö vars Saarivuoma har sitt renkalvningsland, de enligt en källa i samebyn. 

Rovdjurskoordinator på Norska statens naturuppsyn, Tomas Johansen, bekräftar att björnstammen ökat i området och att det finns minst tio björnar i inre Tromsö, men inte sex föryngringar:
 – Vi har inte hittat en enda föryngring, bara en hona med fjolårsunge, säger han.

Fårägare får mer
Hur många renar som rivits av samebyn är inte fastställt. Men ersättning betalas ändå inte ut till samebyarna. Det ska svenska staten stå för.

Medan norska staten betalade ut 240 000 kronor i ersättning för en enskild fårägare när närmare 100 av dennes får revs av björn ifjol får Saarivuoma sameby knappt en femtedel av de beloppet, 44 000 i ersättning av svenska staten.

Men om det är tal om massdöd, att mer än tio renar dödats inom ett begränsat område, kan samebyn få mer i ersättning från svenska staten. Något som samebyn inte sökt.

Nytt ersättningssystem utreds
Naturvårdsverket i Sverige håller på och utreder ett annat ersättningssystem för björn. Ett inventerings- och arealbaserat system.

Idag får de 51 svenska samebyarna totalt 1,5 miljoner i ersättning i ett arealstöd för björnförekomst på deras renbetesmarker. En siffra som stått still de senaste sex åren, enligt Sametinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".