Strid om rovdjur avgjord av högsta rättsinstans i Sverige

En tvist mellan Saarivuoma sameby på ena halvan och sametinget i Sverige och de norska myndigheterna på andra halvan har avgjorts av regeringsrätten. Frågan handlar om antalet rovdjur inom Saarivuomas betesmarker på norsk sida - en strid som samebyn nu slutligen har förlorat.

Det är en järvföryngring och två lodjursföryngringar som striden har stått om. I början av april 2003 kunde samebyns rovdjurssamordnare tillsammans med fältpersonal från norska statens ansvariga myndighet SNO konstatera en järvföryngring i Gearggesvuovdi i Troms fylke.

I Sverige är detta tillräckligt för att en föryngring ska godkännas - men i det här fallet videofilmades också föryngringen.

Ej bekräftad
I en rapport till Sametinget i Sverige som är den myndighet som betalar ut ersättning för rovdjursförekomst så skriver SNO att järvföryngringen är dokumenterat säker, vilket skulle innebära 200 000 kronor i ersättning till samebyn.

Men Sametinget betalade inte ut någon ersättning eftersom de ansåg att järvlyan inte uppfyllde kriterierna för ersättning. Anledningen är att järvföryngringen inte har kunnat bekräftas av Norska naturforskningsinstitutet Nina.

Deras fältpersonal granskade lyan under barmarksperioden och kunde inte konstatera någon föryngring och därför betalade Sametinget inte ut någon ersättning

Överklagade
Men Saarivuoma sameby har inte nöjt sig med beskedet från Sametinget och i en överklagan skriver byn att en kvalitetssäkring mellan samebyn och SNO är tillräcklig, precis som förfarandet på svensk sida. Samebyn är också kritisk till att naturforskningsintitutets granskning gjordes under barmarksperioden.

Samebyn hävdar att järvhonan flyttar sina ungar i slutet på april - dessutom sker underkännandet långt efter den tid som samebyn och SNO kan göra efterkontroller.

Stödjer Sametinget
Även två lodjursföryngringar har varit föremål för rättsprövning. Samebyn och SNO har varit överens om att de två föryngringarna endast ska tillfalla Saarivuoma sameby.

Men naturforskningsintsitutet har i sin efterkontroll slagit fast att föryngringarna ska delas med Lainiovuoma och Talma, vilket Sametinget också följt i sin utbetalning.

Och domstolarna i Sverige också gått på samma linje som Sametinget och målet har nu slutligen avgjorts av regeringrätten.
Därmed har Saarivuoma fått se slaget förlorat. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".