Nordiska samekonventionen - en samisk hämnd anser riksdagskandidat

En nordisk samekonvention är det första steget till ett storsamiskt rike, anser Junilistans Peter Hjortberger, och det är något som han med bestämdhet kommer att kämpa emot.

Partiet Junilistan som tidigare främst jobbat med Eu-frågor ska i höstens val försöka komma in i riksdagen.
Peter Hjortberger, riksdagskandidat från Boden, menar att förslaget till den nordiska samekonventionen kommer att leda till motsättningar mellan samer och svenskar.

Han bedömer att främst jägare och fiskare kommer att ha invändningar mot konventionen.  Men som Hjortfors säger kommer även ”vanliga” norrbottningar att beröras. 
 - Vi kommer att få se en statsbildning som är så stark att den påverkar vanliga norrbottningars vardag. Och när man blir varse det då reagerar norrbottningar då är det för sent.

Hjortberger spekulerar också i att den nordiska samekonventionen kan vara samernas sätt att ta revansch för allt de har utsatts för genom åren.
- Jag förstår också den oerhörda frustration som samerna känner, de kanske tycker att nu minsann ska svenskarna få se hur det är, säger Hjortberger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".