Sametingsparlamentet byggs i Arvidsjaur?

Nu ger sig även Arvidsjaurs kommun in i spelet om det nya sameparlamentet. Kommunalrådet Jerry Johansson skriver i ett brev till Statens fastighetsverk att Arvidsjaur skulle bli en bra lokalisering om stadsflytten sätter käppar i hjulet för en etablering i Kiruna.

Både Jokkmokks kommun, och nu senare Arvidsjaur, har visat intresse för att bygga ett sametingsparlament.

Att sametingskansliet ligger i Kiruna är något man beslutat om redan när Sametinget inrättades och det är vad man utgått ifrån när man nu ska bygga ett sametingsparlament men trots det vill Arvidsjaur lyfta fram sin kommun som ett reserv alternativ.
 – Om man börjar titta på andra alternativ så vill vi lyfta upp Arvidsjaur med våra speciella och specifika förutsättningar som ett mycket gott alternativ, säger Jerry Johansson, kommunalråd i Arvidsjaur.

Bra flygförbindelser
 
– I det samiska området så ligger Arvidsjaur i mitten, dessutom så har vi en flygplats med dagliga förbindelser mellan Arvidsjaur-Stockholm, säger Jerry Johansson och påpekar även att det vintertid går flyg mellan Arvidsjaur och bland annat Stuttgart, Frankfurt och Köpenhamn.

Statsministerns beslut
Carl-Gustav Lundgren är styrelseledamot i sametingets styrelse och att lägga sametingsparlamentet på annan ort än Kiruna har hittills inte diskuterats.
 – På senare år har vi inte haft något mycket resonemang vare sig om det ska vara i Kiruna eller inte vara i Kiruna, utan det är ju Göran Persson som har bestämt att det ska byggas i Kiruna.

Framtida diskussion?
Om det kommer bli någon framtida diskussion om ämnet i styrelsen och i Sametinget är han osäker på.
 – Jag har svårt att se att det ska bli det, om det inte visar sig just de här problemen med stadsflytten och så vidare, då kan det bli aktuellt, säger Carl-Gustav Lundgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".