Sveriges största renslaktare vill ha nya delägare

Grundnäs Kött, som till två tredjedelar ägs av familjen Stenlund som också är medlemmar i Malå sameby, erbjuder samebyar och renägare att bli delägare i företaget.

Fredrik Eklund är vd och delägare i Grundnäs Kött.
 – Det är ju för att få in delägare som är leverantörer, som levererar ren, för att kunna utveckla bolaget, säger han som förklaring till satsningen.

Investeringar
Fredrik Eklund säger att delägarskapet inte betyder garanterade leveranser.
 – Vi har sagt att vi måste vara konkurrenskraftiga med priserna, annars är det valfritt, även om man är delägare, att leverera till någon annan.

Pengarna ska användas till att investera i styckningsledet, framförallt packutrustning.
 – Det tar alldeles för lång tid och är för dyrt i dag som vi hanterar det, säger Eklund.

Hög insats
Grundnäs Kött startades 1994 och har sedan dess varit familjeägt.  De senaste sex åren har företaget slaktat flest renar i landet och 2005 hann man med 16 200 renar från Västerbotten, södra Norrbotten och norra Jämtland.

Den nuvarande ägarfamiljen vill sälja ut 20 % av företaget till samebyar och enskilda renägare. Varje andel kostar 120 000 kr för samebyar och 12 000 för enskilda. Det är en förhållandevis hög insats men Eklund menar att det ska löna sig på sikt.

Långsiktig satsning
 
– Första året har de en femtioöring i, om mana kallar det bonus, eller utöver priset som man kan garantera. Går man med ska man se det affärsmässigt. Det är ju ingen kortsiktig klipparaktie, men långsiktigt ska man ju se att man ska tjäna pengar på det här, säger han.

För mycket pengar
Olle Larsson är ordförande för Rans sameby i Västerbotten. Han säger att hans sameby inte kommer att nappa på erbjudandet.
 – Det är ju intressant, men vi har inte gått in som delägare, samebyn i sig, för vi tycker att det är mycket pengar och i dagsläget har vi inte så mycket pengar så vi kan lägga ut 120 000 rakt ut, så att vi har avstått.

Olle Larsson håller med om att säkert är bra att bli delägare för att kunna påverka bolaget.
 – Ja, det är nog säkert bra, men man måste ju se hur det är också, och så har vi ju det här Renprodukter, slaktföretaget som vi är delägare i, och de går väl in i Grundnäs så vi blir ju ändå lite delägare. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".