Prisad diktsamling om sorg

Samerådets litteraturpris för år 2006 går till Synnöve Persen för diktsamlingen Meahci šuvas bohciidit ságat. Boken handlar om smärtan av att mista sitt barn - något som Synnöve Persen upplevde själv i slutet på 90-talet.

Synnöve Persen kommer från Bevkop i Norge och har tidigare gett ut fyra diktböcker. Samerådet hoppas att litteraturpriset ska inspirera författaren till att berika det samiska samfundet med ännu fler böcker.

I diktsamlingen Meahci šuvas bohciidit ságat blottlägger Persen sorgen en människa går igenom efter att ha förlorat ett barn. Persen förlorade själv sin dotter 1997, som då endast var 23 år gammal.

Vägvisare
I ett pressmeddelande beskriver Samerådet boken som en bok som kan hjälpa och stötta människor i sorg. För den som inte har upplevt en liknande sorg kan boken vara en vägvisare till att förstå andra människors sorg och sorgprocess. Samerådet skriver även att diktsamlingen inte är någon tung och mörk bok, trots att den handlar om sorg.

Uppmuntran
Samerådets litteraturpris delas ut vart annat år. Syftet med Samerådets litteraturpris är att uppmuntra folk till att skriva litteratur på samiska och göra samisk litteratur känd. Priset som vinnaren får är 2500 euro och ett konsthandverk.

Årets vinnare Synnöve Persen ska ta emot utmärkelsen vid en ceremoni i Röros senare under hösten.

”Det kommer ett budskap - hennes barn har dött. Med en känslig och varsam stämma tecknar författaren ett landskap av känslor och tankar - naken sorg, ångest och bottenlös smärta. Hennes kära är bortryckt.”
Så beskrev bokförlaget Idut boka diktsamlingen när den kom ut 2005.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".