Kd-nej till ökad språkundervisning i samiska

Det råder delade meningar bland riksdagspartierna om vilka barn som ska få läsa samiska i skolan - det visar en enkät som Sameradion skickat till de sju riksdagspartierna.

Idag kan samiska barn nekas modersmålsundervisning om samiska inte pratas i hemmet. I Norrtälje kommun har en samisk familj i flera år stridit för att barnen ska få möjlighet till undervisning i samiska. Kommunen har vägrat med hänvisningen till att föräldrarna inte pratar samiska - och Skolverket anser att kommunen har följt lagen.

Rätt att välja
I enkätsvaren till sameradion framgår det att folkpartiet vill ge alla samiska barn rätt att läsa samiska i skolan.

– Var man än bor i Sverige om man har en samisk bakgrund så ska man ha rätt att välja samiska som tillvalsspråk i svenskt skolväsende, säger Jan Björklund, skolpolitiskt talesman i folkpartiet till sameradion.

Kristdemokraterna vill däremot inte se det som de kallar mormorsmålsundervisning i den svenska skolan. I de fall där det inte pratas samiska i hemmet vill kd erbjuda föräldrarna undervisning i samiska.

Upp till kommunen
Om föräldrarna av någon anledning inte kan delta i språkundervisningen kommer inte barnet från hemmet där bara svenska pratas, automatiskt ha rätt till samisk undervisning. Det är då upp till kommunen att bestämma det, enligt kristdemokraternas förslag.

– Om man lär ett litet barn samiska och ingen hemma pratar det, tror jag inte att det här barnet blir nog stimulerat, säger Erling Wälivaara, riksdagsledamot för kd, och förklarar att de därför vill knyta modersmålsundervisningen till samisk undervisning för föräldrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".