Nej till ansvarsmuseum för Ájtte

Större anslag till Ájtte museum men inte titeln som statligt ansvarsmuseum. Det är Kulturrådets bedömning som lämnats till regeringen i juni.
– Att de drabbats av ekonomisk kris är en total nyhet, säger Erik Åström vid Kulturrådet till Norrbottenskuriren 

Kulturrådet har som uppgift att främja kulturen i alla delar av landet. Men att göra Ájtte fjäll- och samemuseum till ett statligt ansvarsmuseum är inte aktuellt. Det är Kulturrådets bedömning efter att ha tagit del av en utredning kring Ájttes betydelse och även det svar de lämnat in till regeringen i början av juni, tillsammans med utredningsrapporten. Någon utredning av huvudmannafrågan är inte aktuell. 

– Det är en självklarhet att ­Ájtte ska få statlig ersättning. Det har inte framgått tidigare att de står inför en akut ekonomisk kris med uppsägningar. Det är en total nyhet. Vi har ingen ekonomi att lösa det akut men vi har pratat med departementet om detta, säger Erik Åström vid Kulturrådet, till Norrbottens Kuriren.  

Hög kunskap 
Enligt honom innebär titeln som statligt ansvarsmuseum en status i världen. Han menar att dessa titlar inte borde existera över huvud taget men att det är en fråga för regeringen. I dag finns sex sådana i landet. I den södra landsänden. 
 – Det viktiga för Ájttes del är att tas på allvar. Att Ájtte har den högsta kunskapen om den samiska kulturen och fjäll­miljön finns det inte några tvivel om. Jag har inte hört någon som ifrågasätter det, inte heller chefen vid Nordiska museét, säger Erik Åström. 

Nordiska museét är i dag ansvarsmuseum för den samiska delen.  Kjell-Åke Aronsson, chef vid Ájtte fjäll- och samemuseum, är besviken.
 – Kulturpolitiken är extremt Stockholmsfixerad, säger han. 

I maj åkte han tillsammans med representanter från Sametinget och Landstinget för att uppvakta regeringen att ge Ájtte titeln som statligt ansvarsmuseum för den samiska kulturen. Då hade Kulturrådet inte lämnat in rapporten varför ärendet inte tagits upp. På grund av snäva tidsramar, ­enligt Erik Åström.  

Höja statusen 
I Kulturrådets förslag till regeringen framgår att Ájtte museum bör finnas med i gruppen av ­regionala museum och kunna söka statlig finansiering på samma villkor som dessa. Att höja statusen från nationellt specialmuseum till ett regionalt sådant går alltså bra. Men för en statlig roll är det stopp. Däremot delar Kulturrådet utredaren Bengt Nyströms åsikt att Sametinget bör ges en tydligare roll om medverkan i Ájtte. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".