Socialdemokraterna i otakt om urfolkskonvention

Fyra dagar innan valet är socialdemokaterna splittrade i den mest centrala samiska frågan - en svensk anslutning ILO konventionen 169 om urfolks rättigheter. Nu ger också sameminister Ann-Christin Nykvist klart besked.

Ordföranden i den socialdemokratiska same-arbetsgruppen i riksdagen, Rune Berglund, sa vid Sameradions valdebatt i söndags att socialdemokraterna är redo att skriva under ILO-konventionen 169 i slutet av nästa mandatperiod, alltså senast 2010.


Ifrågasätter
Men det här ifrågasätter två ledande socialdemokrater i Norrland.
Riksdagsledamoten och ordföranden för socialdemokraterna i Norrbotten, Kristina Zakrisson, tvekar:
 - Med den erfarenhet jag har så har jag svårt att tro det är möjligt.

Lika tveksam är KG Abramsson, riksdagsledamot och ordförande för socialdemokraterna i Västerbotten.
 - Jag har inte samma uppfattning som Rune Berglund. Det finns fortfarande för många frågetecken för att kunna ratificera, säger Abramsson.

Bytt fot
Socialdemokraterna har under hela 2000-talet byt fot ett antal gånger när det gäller ILO-konventionen.
En anslutning inom fem år sas det först, därefter att anslutningen skulle ske under den mandatperiod som tar slut nu till att ansluta sig när det låter sig göras.

Statsminister Göran Persson sa för två veckor sedan till Västerbotten att anslutningen inte sker inom närtid - och nu ger också sameminister Ann-Christin Nykvist besked.
Hon är inne på samma linje som Rune Berglund om en svensk anslutning i slutet på nästa mandatperiod.

- Vi får inte skapa nya konflikter och därför får inte rusa iväg. Men jag menar att vi nu har ett underlag att ratficera konventionen nästa mandatperiod, säger Nykvist.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".