Systematisk mobbing av samebarn

 Samiska barn upplever strukturell rasism. Det säger rektorn vid sameskolan i Tärnaby, som under många år fått uppleva mobbingen av sameskolans elever.

Rektorn vid sameskolen i Tärnaby, Sigrid Stångberg, karakteriserar mobbingen av samiska barn som strukturell rasism. En undersökning som Sami radio gjort visar att samiska barn och ungdomar upplever mobbing på grund av sin etnicitet. Också elever vid sameskolan i Tärnaby upplever att de blir mobbade.

- Det är svårt att prata om det här. För man upplevde det under så lång tid och i så olika former. Barn som kommer och gråter för ingen ville sitta bredvid en i bussen. Vände sig bort när man kom, osv. Det är så många olika uttryck för mobbing, säger Sigrid Stångberg.

Systematisk mobbing
Sigrid Stångberg har varit rektor på sameskolan i Tärnaby sedan 1980. Hon säger att mobbing av sameskolans barn har skett varje dag och den har varit systematisk. Hon menar att mobbing på grund av etnicitet är allvarligt, och som rektor är arbetet med förhållningssätt gentemot andra viktig för att man ska nå nolltolerans av mobbing.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".