Olof T Johansson

Renskötselrätten försvagas enligt sametingspolitiker

Magisteruppsatsen från Jönköpings högskola, som Sameradion har berättat om tidigare, träffar rätt i sin slutsats; renskötselrätten försvagas med tiden, eftersom man inte får räkna med urminnes hävd efter 1972. Det säger två sametingspolitiker som varit ombud för samer och samebyar i domstol.

Olof T Johansson har företräder sin sameby i mål om renbete på privat mark.
 – Allt vad som har skett efter 1972, det har inget värde när det gäller sedvanerätt, säger Olof T Johansson. Han kan inte se något ljus i bilden alls.

I uppsatsen dras slutsatsen att renskötselrätten kommer att dö ut med tiden. Det håller Johansson inte riktigt med om.
 – Kanske inte dö ut, men det är ju det att den kommer prövas utifrån hur förhållandena var mellan 1882 och 1972, och det känns väldigt märkligt för en näring som har funnits under hundratals eller tusentals år, i olika former. Det har bara betydelse vad vi har gjort i 90 år, säger han.

Syndabock
Det finns en syndabock till den här mörka bilden och det är juristerna som inför det stora Härjedalsmålet, där fem samebyar miste rätten till vinterbete på privat mark i Härjedalen, där de gick med på dessa 90 år räknat från 1972 och bakåt. Det menar Lars Wilhelm Svonni, ofta anlitat ombud av samer.

– Det stora felet som jag upplever har gjorts, det var att man kom överens med markägarna i sedvanerättsprocessen i Härjedalen, säger han.

Skitsnack
Lars Sandow var samebyarnas advokat när Härjedalsmålet avgjordes i den första instansen tingsrätten.
 – Skitsnack, säger han som kommentar till Svonnis anklagelse.

Lars Sandow förklarar att rättigheten inte skulle uppkomma genom urminneshävd över huvudtaget. Överenskommelse om att tillämpa 90 år fanns inte, däremot en samsyn om att urminneshävd kräver någon form av tidsbegrepp. 90 år är heller inget påhitt av parterna i Härjedalsmålet, utan det anses vara gällande rätt säger Sandow.

Köper ej argument
Men vad gäller årtalet 1972 så fanns det en invändning från Sandow själv, att det inte är en deadline för sedvanerätten på något sätt berättar han.

Även hävd efter 1972 ska kunna räknas renskötseln till fördel säger Sandow. Han köper definitivt inte argumentet att renskötselrätten skulle fasas ut på grund av någon uppgörelse i Härjedalsmålet som Lars Wilhelm Svonni påstår.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".