Australisk storstad tillhör urfolk

Storstaden Perth tillhör ursprungsbefolkningen, slår en australisk domstol fast i ett banbrytande utslag. Jurister är oeniga hur domen ska tolkas.

Aboriginer har tidigare erkänts rätten till landsbygdsområden, men det är första gången som en storstad konstaterats tillhöra en viss grupp aboriginer. En het diskussion om de juridiska följderna bröt genast ut.

Fler anspråk
Miljonstaden Perth är huvudstad i delstaten Western Australia, som väntas överklaga domen. För aboriginernas del öppnar utslaget för anspråk på andra storstäder som Sydney, Melbourne och huvudstaden Canberra, anser jurister. Aboriginledaren Noel Pearson välkomnade beslutet som ”helt enastående”.

Delstatssenatorn Alan Egglestone hävdade däremot att det kommer att få ”djupgående och avgörande följder för vår livsstil”, vilket genast avfärdades som skrämselpropaganda.

Domstolen konstaterade att nyoongarfolket har bevisat sin rätt till Perth eftersom det har en kontinuerlig tradition kopplad till platsen, trots att folket fördrevs från området redan 1829.

”Isberg”
Domslutet är en följd av att aboriginerna 1995 fick laglig rätt att processa om rätten till markområden. Sedan dess har 89 processer avgjorts, 61 av dem till aboriginernas fördel.
 - Det är bara toppen av ett isberg, de fall som avgjorts, säger Christine Lovitt som specialiserar sig på aboriginers äganderätt.

Domaren Murray Wilcox framhöll att beslutet inte innebär vare sig någon avgörande upprättelse för aboriginerna eller katastrof för dagens markägare.
Den som har köpt marken eller har ett långsiktigt arrende kan inte fråntas rätten att leva där, anser han. Däremot finns frågetecken kring allmänningar, skogar, parker och en del naturreservat, vars juridiska status nu ska utredas.

Det finns i dag knappt en halv miljon aboriginer i Australien, vars totala befolkning uppgår till 20 miljoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".