Pekka Aikio

Sametingen enade - FN:s urfolksdeklaration ska bevakas på plats i New York

Sametingen i Norge och Finland håller med om att man måste finnas på plats i New York för att bevaka slutarbetet med FN:s urfolksdeklaration. Förslaget har väckts av sametingets styrelseordförande i Sverige Lars Anders Baer.

Urfolksdeklarationen anger en slags miniminivå på hur staterna ska behandla urfolken bland annat när det gäller språk, näringar och landrättigheter.

Pekka Aikio, ordförande för sametinget i Finland, pekar på att deklarationen är viktig för alla urfolk världen över, även för samerna som skulle få stöd gällande exempelvis landrättigheterna, menar han.

När det gäller mellanstatliga konventioner så är staterna tvingade att följa dom - men här handlar det om en deklaration och den är staterna inte tvingade att följa på samma sätt.

Viktigt för alla
Sametingspresidenten i Norge Aili Keskitalo menar ändå att deklarationen är viktig.
 – Som så mycket annat internationellt arbete så är det ju en stor grad av frivillighet från staternas sida i vilken grad de vill följa upp de som står i deklarationerna, det är ju den vidare processen vi ska uppnå, men likaväl så menar vi från samisk sida att det här är en väldigt viktig sak och det är också därför man från samisk sida har lagt ner kraft på att få saken så långt fram som de har gjort nu och vi ska hålla uppe trycket också i slutprocessen, säger Aili Keskitalo.

Bevakning
Flera av världens mäktigaste länder har genom årtionden motarbetat deklarationens genomförande å Pekka Aikio menar att det är särskilt viktigt att från samiskt håll bevaka slutbehandlingen och att deklarationen antas.

Aikio är positiv till Lars Anders Baers förslag att gemensamt stationera en tjänsteman i New York under några veckor då deklarationen ska slutbehandlas nu innan jul.

Tjänsteman räcker inte
Aili Keskitalo, sametingspresident i Norge, håller med om att man måste finnas på plats under slutbehandlingen - men hon anser frågan så viktig att det kanske inte räcker med en tjänsteman på plats.

– Jag tycker att Sametinget borde utvärdera om det är viktigt att ha en politisk tillvald I FN när den här frågan kommer upp till behandling, säger Aili Keskitalo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".