Ökat samarbete mellan renägare och renslaktare ökar konkurrensen

Inom renköttsbranschen stärks banden mellan renägare och samebyar på ena sidan och renslaktare och -förädlare på andra sidan. Frågan är varför detta sker just nu och om inte denna samverkan minskar konkurrensen så att det på sikt kan leda till lägre avräkningspriser för renägarna.

Samarbete mellan renägare och renslaktare har blivit allt vanligare. I Jämtland hyr samebyarna ut sitt slakteri till Ammarnäs Vilt och i Västerbotten erbjuder Grundnäs Kött renägare och samebyar att bli delägare. I Arvidsjaur har Renomera tagit in samebyar i Gällivare som delägare tillsammans med dom tidigare ägarbyarna i Arvidsjaur.

– När man ser det från förädlingsproducenternas horisont så är det säkerligen för att säkra råvaran. Eftersom det är högre efterfrågan på marknaden så är det ju tvunget att man säkrar råvaran så att man har något att leverera, säger Lars-Ove Jonsson som är projektledare för SSR:s projekt ”Ren Mat”.

Större säkerhet
Delägarskapen de är ju ingen garanti för att renägarna levererar till just den uppköpare de är delägare i, men Lars-Ove Jonsson tror ändå att det är en större säkerhet för producenterna.

– För det första så vet inte jag hur avtalen mellan producenterna och samebyarna ser ut, hur bindande det är, men det borde ju ändå vara en större säkerhet givetvis för producenterna om man har delägare. Man får ju hoppas att de värnar om det egna bolaget, det är väl det producenterna ser det som, säger han.

Garanti
Lars-Ove Jonsson tror att renägarna väljer att gå ihop av långsiktiga skäl.
 – Man har en någorlunda garanti för sin avsättning vilket har varit ett ganska stort problem de senaste åren, man har inte i vissa områden fått sina renar sålda. Sen har ju inte förhållandena mellan förädlingsproducenterna och samebyarna heller varit det bästa genom åren och här ökar man ju samarbetet och det kan ju bara vara positivt, säger han.

Konkurrensen ökar
Att renägarna bara levererar till ett enda slakteri där de är delägare i stället för att som tidigare kunna välja mellan flera, tror inte Lars-Ove Jonsson innebär att konkurrensen på renköttsmarknaden minskar.

– Nej, jag tror tvärt om att den ökar för de här är ju producentföretag då som har haft en säker lokalmarknad men de får ju möjlighet med en säkrad råvara att ge sig ut på en större marknad och då ökar ju konkurrensen.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: