Väg mellan Borgafjäll och Saxnäs stort intrång i renskötseln

Vilhelmina södra sameby står fast vid åsikten att en väg mellan Borgafjäll och Saxnäs innebär ett alltför stort intrång i renskötseln. Vilhelmina kommun nu fått uppdraget att genom en förstudie titta på vilka möjligheter det finns för en helt ny väg över fjället.

En ny väg skulle enligt många vara tillväxtskapande och förbättra servicen gällande skolor och hemtjänst

Men Vilhelmina södra samebys ordförande Leif Larsson, pekar på att området är kalvningsland för samebyns renar och nackdelarna är större än fördelarna.

– Det är ju ett intrång som allting annat, just nu har vi en massa intrång, vi har ju bland annat gruvnäringen i Stekenjokk, vindkraftverk vill de bygga lite överallt, turismen ska öka och sen då en väg genom kalvningslandet vårat. Det är ett intrång som allting annat och den är vi emot, säger Leif Larsson.

Det negativa överväger
Leif Larsson håller med om att en väg även skulle kunna underlätta för renskötseln.
 – Men om man tittar på det negativa och positiva med vägen så tror vi att det negativa överväger, säger han.

Larsson vet inte om samebyn kan värja sig mot argumenten att vägen kommer att innebära förbättring av servicen när det gäller samordning av skolor och hemtjänst.

– Vi måste framföra våra argument, det är väl det enda vi kan göra, säger han, men om de kommer få gehör sina åsikter vet han inte.
 – Det verkar vara stora krafter på gång, men vi måste ju försöka i alla fall, säger Leif Larsson.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista