Sveriges lagar är orättvisa mot samer framkommer i doktorsavhandling

Christina Allard har doktorerat i samisk rätt, vid Luleå Universitet. I doktorsavhandlingen framkommer att förståelsen för samiska rättigheter i svensk lag är dåliga och att grunden till att samerna har en svag ställning i Sverige, är att Sverige inte erkänner kolonisationen i sina lagar. Vilket både Kanada och Nya Zeeland gör. De två länderna används som jämförelseobjekt.

Nöjd opponent till avhandlingen är professor Nigel Bankes från Kanada. Hur mycket avhandlingen kommer att påverka samernas inställning tror han beror på hur mycket uppmärksamhet den får.

Men invändningen om att ingen egentligen är intresserad av samiska frågor i Sverige möter Nigel Banks med att tro att det avgörande är nordiska samekonventionen, det är ett framåtsträvande dokument som har något stöd i Norge, säger han, om den ratificeras så får den en enorm påverkan.

Starkt dokument
Nigel Banks stryker också under att avhandlingen är ett starkt dokument.

Christina Allards tes om svenska lagstiftningens brist i att erkänna kolonialismens historia, om det blir en del av Sveriges lag, och där ligger det ett stort om säger han, så kommer relationerna mellan staterna och samerna att förändras. Sverige kommer att behöva konfrontera sin koloniala tradition säger Nigel Banks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet: